Stimuleren gebruik e-health (2024)

De Rijksoverheid wil het gebruik van digitale toepassingen voor zorg en ondersteuning stimuleren. Door de coronacrisis zijn slimme toepassingen van gezondheidstechnologie steeds belangrijker voor de zorg. Denk dan bijvoorbeeld aan thuis je bloeddruk meten of apps om aan je gezondheid te werken.

Doelen digitale zorg en ondersteuning

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkt aan nieuwe meetbare doelen voor het gebruik van digitale zorg. In 2021 worden deze bekend.

Acties digitale zorg en ondersteuning

De Rijksoverheid moedigt de opschaling van digitale zorg aan. Daarvoor worden de volgende acties ondernomen.

Het gebruik van digitale zorg vergroten

Veel slimme zorgoplossingen zijn wel aanwezig, maar kunnen in de dagelijkse zorg vaker worden ingezet. Bijvoorbeeld een slimme medicijndispenser die je helpt herinneren om je medicijnen te slikken.

Daarom wil het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) ze in de zorg bekender maken. Zorg van Nu laat zien wat er nu al voor mogelijkheden zijn voor patiënten, mantelzorgers en zorgverleners. Bijvoorbeeld apps om met de dokter te kunnen bellen, of hulp om langer thuis te kunnen blijven wonen.Meer slimme zorgoplossingen staan in de brochure Slimme oplossingen in de zorg.

Organisaties openen de deuren tijdens de Slimme Zorg Estafette

Innovatie en slimme zorgtoepassingen worden verder onder de aandacht gebracht via de Slimme Zorg Estafette. Dit is het vervolg op de e-healthweek die de afgelopen 4 jaar heeft plaatsgevonden. Tijdens de Slimme Zorg Estafette openen organisaties in heel Nederland hun deuren. En laten de mogelijkheden van digitale zorg zien.

Stimuleren van digitale zorg in de praktijk

In 2021 verruimt de Nederlandse zorgautoriteit (NZa) de bekostiging van digitale zorg. Dit is belangrijk omdat digitale zorg dan ook vergoed wordt, net als de zorg van een huisarts of een medisch specialist. Denk dan bijvoorbeeld aan het vergoeden van een digitaal consult.

Voor huisartsen zijn de regels voor het beoordelen van de situatie van een patiënt verruimd en makkelijker gemaakt. Voor de logopedie zijn de regels voor het op afstand geven van de therapie makkelijker gemaakt. En voor de medisch specialistische zorg zijn de regels voor zorg op afstand verruimd. De NZa maakt de veranderingen in de bekostiging bekend in de Wegwijzer. De Wegwijzer geeft partijen voorbeelden van de bekostiging van digitale zorg op hun gebied.

Het Zorginstituut heeft een plan van aanpak gemaakt. Om de inzet van digitale zorg in de praktijk aan te moedigen. Daarnaast heeft de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving het ministerie van VWS geadviseerd over digitale zorg na de coronacrisis.

Mensen die willen innoveren in de zorg kunnen daarbij vragen of knelpunten tegenkomen. Bij Zorg voor Innoveren kun je aankloppen voorpraktische hulp bij bijvoorbeeld implementatie en financiering.

Goed en op tijd medische gegevens digitaal uitwisselen

Goede uitwisseling van gegevens tussen zorgverleners en de patiënt is belangrijk voor goede zorg. Het ministerie van VWS zet hierop in via verschillende Versnellingsprogramma’s Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP). En het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz).

Steeds meer mensen willen hun eigen gezondheidsgegevens bekijken en bijhouden. Daarom zet de overheid in op een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Met een PGO zijn mensen meer betrokken bij hun eigen gezondheid. MedMij stelt spelregels op voor het veilig uitwisselen en gebruiken van gezondheidsgegevens.

Voorwaarden voor goed en veilig gebruik digitale zorg en hulp

Het is belangrijk dat de voorwaarden voor digitale zorg veilig en goed gebruikt worden. Zoals goed werkende ICT en het inpassen van digitale zorg in de werkprocessen. Daar worden afspraken over gemaakt met verschillende partijen, onder andere in het Informatieberaad.

Digitale vaardigheden verbeteren

Via digivaardigindezorg.nl leren professionals en burgers meer over digitale vaardigheden. Bijvoorbeeld over hoe je omgaat met een iPad of smartphone.

Ook kunnen zorginstellingen met een subsidieregeling digicoaches opleiden. Een digicoach is een zorgprofessional die zijn/haar collega’s helpt bij hun digitale kennis. Zij leiden binnen de organisatie hun collega’s op.

De Rijksoverheid moedigt de inzet van digitale middelen thuis aan

Ouderen, langdurig zieken en mensen met een beperking moeten langer thuis kunnen blijven. Thuiszorgorganisaties, verpleeghuizen en andere zorginstellingen kunnen subsidie via de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) aanvragen. Bijvoorbeeld om het toedienen van medicatie gemakkelijker en veiliger te maken voor thuiswonende mensen. De Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) heeft als doel om e-health middelen voor deze groep uit te breiden en in stand te houden.

Extra geld in coronacrisis

Tijdens de coronacrisis heeft het ministerie van VWS extra geld vrijgemaakt. Het extra geld is bedoeld voor toegang tot digitale zorg. Dit zijn de SET COVID-19 en SET COVID-19 2.0. Lees hier de Kamerbrief voortgangsrapportage Innovatie en Zorgvernieuwing.

Conclusies en advies uit de e-healthmonitor 2019

De Rijksoverheid volgt de verbeteringen van de digitale ontwikkelingen in de zorg. Dat gebeurt met de e-healthmonitor. Dat is een jaarlijks onderzoek. Het volgt de beschikbaarheid en het gebruik van e-health toepassingen door patiënten en zorgverleners. Bekijk hier de conclusies en advies uit de e-healthmonitor 2019. Begin 2021 komt het RIVM met een nieuw plan en nieuwe doelen voor de e-healthmonitor.

Documenten

  • Kamerbrief over vierde brief elektronische gegevensuitwisseling in de zorg Minister Van Ark stuurt een brief aan de Tweede Kamer overelektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Eenzelfde brief is ook ... Kamerstuk: Kamerbrief | 02-10-2020
  • Kamerbrief voortgang innovatie en zorgvernieuwing Ministers De Jonge en Van Ark en staatssecretaris Blokhuis informeren de Tweede Kamer over de ontwikkelingen in de digitale zorg. ... Kamerstuk: Kamerbrief | 28-09-2020
  • Kamerbrief over Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Kamerbrief over ... Kamerstuk: Kamerbrief | 17-01-2019
  • Slimme oplossingen in de zorg Brochure van Zorg van Nu over de rol die elektronische toepassingen, hulpmiddelen en digitale diensten kunnen spelen in de zorg. ... Brochure | 20-11-2018
  • Kamerbrief over aanbieding eHealth-monitor en stand van zaken slimme zorg Minister Bruins biedt de Tweede Kamer de eHealthmonitor aan en informeert over de stand van zaken slimme zorg. Kamerbrief over ... Kamerstuk: Kamerbrief | 01-11-2019
  • Kamerbrief over vierde brief elektronische gegevensuitwisseling in de zorg Minister Van Ark stuurt een brief aan de Tweede Kamer overelektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Eenzelfde brief is ook ... Kamerstuk: Kamerbrief | 02-10-2020
  • Wegwijzer bekostiging e-health De NZa heeft de Wegwijzer bekostiging e-health 2019 gepubliceerd. In één overzichtelijk document staat voor iedere zorgsector ... Rapport | 15-06-2018
  • Kamerbrief over verschil tussen EPD en MedMij Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) verduidelijkt in deze brief het verschil tussen het voormalig landelijk Elektronisch ... Kamerstuk: Kamerbrief | 29-05-2018
  • Kamerbrief over voortgang e-health en zorgvernieuwing Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van e-health en de vernieuwing van de zorg. Kamerbrief over ... Kamerstuk: Kamerbrief | 18-05-2018
  • Kamerbrief over resultaten e-healthweek 2018 Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de resultaten van de e-healthweek 2018. De e-healthweek 2018 vond plaats ... Kamerstuk: Kamerbrief | 16-02-2018
  • Beantwoording Kamervragen over het bericht ‘E-healthweek 2018: ‘Opschaling is altijd gedoe’’ Minister De Jonge (VWS) beantwoordt vragen van de Kamerleden Dijkstra en Bergkamp (beiden D66) over het bericht 'E-healthweek ... Kamerstuk: Kamervragen | 07-02-2018
  • Kamerbrief over digitale vaardigheden en zorginnovatie Minister Schippers (VWS) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van een aantal onderwerpen op het terrein van innovatie en ... Kamerstuk: Kamerbrief | 20-06-2017
Stimuleren gebruik e-health (2024)

FAQs

Stimuleren gebruik e-health? ›

Met e-health wordt het gebruik van informatie- en communicatietechnologie in de zorg bedoeld. Voorbeelden hiervan zijn afspraken met huisartsen via videobellen en gezondheidsapps voor patiënten.

Wat zijn voorbeelden van eHealth? ›

Met e-health wordt het gebruik van informatie- en communicatietechnologie in de zorg bedoeld. Voorbeelden hiervan zijn afspraken met huisartsen via videobellen en gezondheidsapps voor patiënten.

Wat is een eHealth interventie? ›

Met name voor de behandeling van depressie, angst en alcoholverslaving zijn eHealth-toepassingen beschikbaar waarvan bekend is dat ze leiden tot meer autonomie en zelfmanagement van de patiënt, een afname van psychische klachten en soms een kostenreductie.

Waarom is eHealth belangrijk? ›

Via een persoonlijke digitale gezondheidsomgeving krijgen mensen meer inzicht in hun gezondheid. Als ze dat willen, kunnen ze (een deel van) deze gegevens delen met een behandelaar of mantelzorger. Dan hoeven zij niet steeds hun hele medische verleden opnieuw te vertellen.

Welke eHealth toepassing zou je hierbij kunnen gebruiken? ›

Voorbeelden hiervan zijn: eHealth toepassingen voor communicatie tussen zorgverlener en patiënt. Bijvoorbeeld online inzage in het elektronisch dossier, online afspraken, elektronische consulten. eHealth toepassingen voor communicatie tussen patiënten en anderen dan zorgverleners of patiënten.

Waar staat e-health voor? ›

(EE-helth) Het gebruik van digitale technologie , zoals computers, mobiele apparaten en internet, om gezondheidszorginformatie en -diensten te leveren en te beheren.

Wat voor problemen kan eHealth geven in de zorgverlening? ›

'eHealth kan leiden tot meer ongelijkheid in de zorg en toenemende gezondheidsverschillen tussen mensen in kwetsbare omstandigheden en anderen', zegt Bolman. 'Denk aan chronisch zieken, ouderen, laagopgeleiden, mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen.

Wat zijn de nadelen van eHealth? ›

Patiënten hebben geen toegang tot e-health zonder internet. Doordat patiënten via e-health zelf kiezen wat zij lezen en bekijken, is het mogelijk dat belangrijke informatie wordt overgeslagen. Er zijn privacyrisico's zodra er niet voldoende beveiliging wordt toegepast. Patiënten moeten nog gewend raken aan zelfmanagement.

Wat is een interventie voorbeeld? ›

Een interventie kan een kleine handeling zijn, maar ook een heel project. Een voorbeeld van een kleine interventie is het tijdelijk uit elkaar zetten van twee leerlingen als zij de orde in de klas verstoren.

Wat is een goede interventie? ›

Kies interventies die het best passen bij uw aanpak

tijd, budget, setting, context, doel). Maak een integrale aanpak door een mix van interventies te kiezen uit de pijlers fysieke en sociale omgeving, regelgeving en handhaving, voorlichting en educatie, signalering, advies en ondersteuning.

Wat is een eHealth-tool? ›

Belangrijke componenten van e-gezondheid zijn onder meer elektronische medische dossiers (EPD's), telegeneeskunde, uitwisseling van gezondheidsinformatie, mobiele gezondheidstoepassingen, draagbare apparaten en online gezondheidsinformatie .

Wat is het verschil tussen eHealth en zorgtechnologie? ›

Onder e-health vallen digitale toepassingen en zorgtechnologie die betrekking hebben op zorg en/of ondersteuning. Er bestaan inmiddels veel verschillende vormen van e-health-toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan beeldzorg, de medicatiedispenser, leefstijlmonitoring, robots en valsensoren.

Hoe wordt eHealth gefinancierd? ›

Naast het financieren van E-Health via subsidies en via zorgverzekeraars, kan er ook voor worden gekozen om E-Health hardware te leasen.

Is het eHealth of eHealth? ›

Een slimme app die helpt de conditie te verbeteren, een online afspraak bij de huisarts of digitale hulpmiddelen waardoor mensen langer thuis kunnen wonen. Dit zijn allemaal voorbeelden van e-health.

Welke voorzieningen zijn er om ouderen meer zelfredzaam te maken eHealth )? ›

Telezorg of zorg op afstand: Aanbieden van zorg voor ouderen en mensen in fysiek minder goede staat. Zo kunnen zij zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen waarbij geen direct contact is met zorgverlener. Teleconsultatie: Raadplegen van een zorgverlener op afstand door een patiënt of andere zorgverlener.

Wat is eHealth GGZ? ›

Definitie van eHealth in de ggz:

Het gebruik van informatie- en communicatietechnologie om mensen met psychische klachten en/of aandoeningen te informeren en/of te ondersteunen met betrekking tot hun psychische gezondheid om zo het herstelproces en daarmee hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Wat zijn eHealth middelen? ›

Een slimme app die helpt de conditie te verbeteren, een online afspraak bij de huisarts of digitale hulpmiddelen waardoor mensen langer thuis kunnen wonen. Dit zijn allemaal voorbeelden van e-health. De overheid stimuleert de zorgsector om meer e-health toe te passen.

Wat is een voorbeeld van mHealth? ›

M-Health is de afkorting van mobile Health. De meest bekende vorm van M-Health is het gebruik van een mobiele telefoon om processen binnen de gezondheidszorg te verbeteren. De opkomst van de mobiele technologie zorgt ervoor dat de communicatiestromen binnen de gezondheidszorg vereenvoudigen en versnellen.

References

Top Articles
Math Playground Snake Attack
Cable Box Stuck On L-3
Qdoba Calorie Calc
5 Fastest Ways To Become Rich by Investing in the Stock Market
Craigslist Lititz
Baue Recent Obituaries
Nehemiah 6 Kjv
Miller Motte College Student Portal
Best Jewelry Laser Engraving Machine to Elevate Your Design
Craigslist Free En Dallas Tx
Futuretechgirls Contact
Craiglist Mohave
Gay Black Scat
In a nutshell - About UM
Two men arrested following racially motivated attack on Sanford teen's car
Urology Match Spreadsheet
20 of the Funniest Obituaries That Will Have You Dying Laughing
Dd Codeshare
Pachuvum Athbutha Vilakkum Movie Download Telegram Link
Clemson Sorority Rankings 2022
New York Rangers Hfboards
Ar Kendrithyst
Us151 San Jose
What Times What Equals 82
Watch Jujutsu Kaisen 2nd Season English Sub/Dub online Free on HiAnime.to
Downloahub
Hyb Urban Dictionary
The Blind Showtimes Near Showcase Cinemas Springdale
Often Fvded Barber Lounge
Nyu Paralegal Program
David Goggins Is A Fraud
Weer Maasbracht - Vandaag - Morgen - 14 dagen
Oh The Pawsibilities Salon & Stay Plano
Dom's Westgate Pizza Photos
They Cloned Tyrone Showtimes Near Showbiz Cinemas - Kingwood
Hyvee.com Login
Hawkview Retreat Pa Cost
Jami Lafay Gofundme
Is Jamie Kagol Married
Samsung Galaxy Z Flip6 | Galaxy AI | Samsung South Africa
OSRS F2P Melee Combat Guide: Fastest Way From 1-99
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Crystal Westbrooks Nipple
Lacy Aaron Schmidt Where Is He Now
Scarabaeidae), with a key to related species – Revista Mexicana de Biodiversidad
Entegra Forum
Ccga Address
Cetaphil Samples For Providers
Nailery Open Near Me
Dimensional Doors Mod (1.20.1, 1.19.4) - Pocket Dimensions
June 21 2019 Algebra 2 Regents Answers
El Pulpo Auto Parts Houston
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6404

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.